Διημερίδα με αντικείμενο την Διαχείριση Έργων και με τίτλο «Νέοι ορίζοντες στην Διαχείριση των Έργων» διοργανώνεται την Παρασκευή και το Σάββατο 16 και 17 Μαΐου στην Ξάνθη από το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΠΘ και το ΤΕΕ - Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας και Τμήμα Θράκης. Είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνεται ημερίδα με το συγκεκριμένο θέμα. Η πρώτη είχε λάβει χώρα στην Ξάνθη πέρυσι τον Ιούνη κάνοντας το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση των νέων απαιτήσεων παραγωγής έργων, καθόσον το θέμα της διαχείρισης έργων στην Ελλάδα συνιστά ένα πρόβλημα του οποίου τη λύση αναζητούν όλοι όσοι εμπλέκονται στην υλοποίηση τους. Η πρώτη ημερίδα είχε λήξει με επιτυχία, γεγονός που οδήγησε τους διοργανωτές η φετινή εκδήλωση να είναι διημερίδα, κατά την διάρκεια της οποίας ομιλητές θα παρουσιάσουν τον τρόπο διαχείρισης που εφαρμόζουν στην υλοποίηση του έργου που εργάζονται.

Να σημειωθεί ότι η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών και δη του Υφυπουργού κ. Πάχτα, ο οποίος εκτίμησε την προσπάθεια και βοήθησε ανεπιφύλαχτα στην υλοποίησή της.

Ο ΠτΘ συζητά σήμερα με τον Επίκουρο καθηγητή του Πολυτεχνείου Ξάνθης, κ. Αναγνωστόπουλο και τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων του Δημοκριτείου, κ. Παπαβασιλείου, οι οποίοι είναι μέλη της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής της Διημερίδας καθώς και εισηγητές. Και οι δύο αναλύουν τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες σε αυτήν, την αναγκαιότητα της διαχείρισης έργων στην Ελλάδα ενόψει των νέων εξελίξεων μετά το 2004 καθώς και για τον προβληματισμό για την παρεχόμενη γνώση από τα Πανεπιστήμια στο θέμα αυτό.

 

 

 

ΠτΘ: Να ξεκινήσουμε κατ’ αρχήν με το τι είναι Διαχείριση Έργων;

Λ. Π.: Για κάποιους η Διαχείριση των Έργων ακούγεται σαν κάτι μακρινό, σαν να αφορά κάποιους ειδικούς οι οποίοι βρίσκονται σε κάποια γραφεία ή σε κάποια εργαστήρια και ασχολούνται με κάτι που δεν αφορά τον πολύ κόσμο. Η διαχείριση των έργων θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία καινούργια αντίληψη στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ξεφεύγουμε από τις γενικές αρχές, και τις γενικές ιδέες που θα μπορούσε να έχει κάποιος, ακόμα και για την καθημερινή ζωή του ή για τις επιδιώξεις και, χωρίς να αφήνουμε στην άκρη τις γενικές αρχές, τις στρατηγικές και τους μεγάλους στόχους, πάμε σε μία πιο πρακτική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Στην ουσία χωρίζουμε τα διάφορα θέματα σε έργα και η διαχείριση των έργων βοηθά στο να βρεθεί μία ορθολογιστική διαδικασία στο πώς θα διαχειριστούμε τα έργα, τα οποία προφανώς έχουν κάποιους στόχους, πώς θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους διαχειριζόμενοι τον χρόνο, το κόστος και την ποιότητα. Και όταν λέμε «έργο» δεν εννοούμε μόνο τα τεχνικά έργα, αλλά και τα χρηματοοικονομικά, και τα πολιτιστικά, που σημαίνει ότι μπορούμε να πούμε ότι όλα είναι ένα project. Το να ξεφύγουμε από τη συνεχή λειτουργία χωρίς ξεκάθαρους στόχους μας βοηθά στο να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Όπως πέρα από το κόστος του χρόνου, και την ποιότητα μπορούμε να θέτουμε και κάποια στάνταρ απόδοσης. Διότι, όταν μετράς το χρόνο, μετράς το κόστος μετράς την ποιότητα, μετράς και την απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι, αν αυτή η νοοτροπία περάσει σε μεγαλύτερη έκταση για την κοινωνία μας θα είναι περισσότερο αποδοτική, πιο γρήγορα θα προχωρούν τα πάντα χωρίς παραπανίσιες συγκρούσεις.

 

 

ΠτΘ: Για δεύτερη χρονιά διοργανώνετε διημερίδα με θέμα τη διαχείριση έργων. Τι περιλαμβάνει η φετινή θεματολογία;

Κ. Α.: Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία διοργανώνουμε ημερίδα. Πέρσι έγινε η πρώτη προσπάθεια και πήγε ικανοποιητικά. Φέτος είναι πιο ολοκληρωμένη και από άποψη θεματολογίας και από την άποψη των προσώπων που συμμετέχουν. Φέτος δεν περιοριζόμαστε αποκλειστικά στη διαχείριση των κατασκευών έτσι όπως την εννοούμε στην Ελλάδα, αν και αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι και το σημαντικότερο στη διαχείριση έργων. Έχουμε μία πλούσια θεματολογία, κυρίως θέματα τα οποία είτε ακούγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είτε είναι εντελώς περιθωριακά στην χώρα μας. Παράδειγμα τέτοιων θεμάτων είναι η ανάλυση του κινδύνου, οι απαιτήσεις, όπως και η διαχείριση της αποκτημένης αξίας.

Το σημαντικό για μας είναι ότι το Πανεπιστήμιο, και ειδικά το Πολυτεχνείο, είναι ένα βήμα μπροστά από τα άλλα πολυτεχνεία όσον αφορά στα θέματα της διαχείρισης των έργων και αυτό και από την άποψη της διδασκαλίας, της έρευνας αλλά κυρίως μέσα από την προσπάθεια με την οποία επιδιώκουμε να δέσουμε, να παντρέψουμε τον πανεπιστημιακό χώρο και την εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής. Για αυτό και δώσαμε πολύ μεγάλη έμφαση στα πρόσωπα που έρχονται και τα οποία, κατά τεκμήριο, θεωρούνται τα καλύτερα στελέχη στο ελληνικό project management.

 

ΠτΘ: Υπάρχει προβληματισμός ως προς το επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης από τα Πανεπιστήμια στους μέλλοντες μηχανικούς;

Κ. Α.: Υπάρχει προβληματισμός και νομίζω ότι έχουμε «πιάσει» το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως γίνεται προσπάθεια για να αναδειχθεί σε αυτόνομο επάγγελμα η διαχείριση έργων. Και υπάρχουν διεθνείς ενώσεις οι οποίες χορηγούν πιστοποίηση στη Διαχείριση Έργων. Αυτόν τον προβληματισμό τον έχουν συλλάβει και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα με αυτή την διημερίδα, να προετοιμάσουμε ουσιαστικά αφενός την ελληνική κοινωνία και αφετέρου τα ελληνικά πανεπιστήμια προς αυτήν την κατεύθυνση. Με αυτήν την έννοια μπορούμε να πούμε ότι είμαστε όντως ένα βήμα, ως Δημοκρίτειο, πιο μπροστά από όλα τα άλλα Πανεπιστήμια.

 

ΠτΘ: Η συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο πού αποβλέπει;

Λ. Π.: Συνειδητά συνεργαζόμαστε σαν Πανεπιστήμιο Θράκης, και συγκεκριμένα το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης με το Επιμελητήριο Θράκης, και για να ακούσουμε την άποψή τους, αλλά και να έχουμε μία επαφή με την μεγάλη οργάνωση αυτών των μηχανικών και να ξεφύγουμε από την καθαρή έρευνα ή τον καθαρό ακαδημαϊκό χώρο, για να έχουμε μία επαφή με την πράξη. Απευθυνθήκαμε σε μεγάλες τεχνικές εταιρείες και ζητάμε αν είναι δυνατό πολύ υψηλόβαθμα στελέχη να έρθουν και να μας πουν πως διαχειρίζονται και τα συγκεκριμένα μεγάλα έργα αλλά και ίσως ένα κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Κ. Α.: Για παράδειγμα, ένας εισηγητής είναι ο κ. Δήμας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ένα λίαν σημαντικό έργο για την περιοχή μας και μάλιστα θα μιλήσει για τη διαχείριση του συγκεκριμένου έργου στην αρχική φάση σχεδιασμού, όπου εμπλέκονται πολιτικοί, εξωτερικές σχέσεις, αντιθέσεις, συμφέροντα, μεγάλες εταιρείες πετρελαίου. Η διαχείριση του συγκεκριμένου έργου δεν είναι κάτι απλό. Δεν είναι μία απλή συμφωνία που την υπογράφεις. Κάθε πλευρά έχει τις απόψεις της, μπαίνουν στη μέση πολυεθνικές εταιρείες.

 

ΠτΘ: Θα υπάρξουν εισηγητές και από άλλα μεγάλα έργα της Ελλάδος;

Λ. Π.: Προσπαθήσαμε να φέρουμε και από τα μεγάλα έργα της Ελλάδος κάποιους να μας μιλήσουν. Πέρσι είχαν κάποιους ενδοιασμούς για να έρθουν. Αλλά πείστηκαν για την σοβαρότητα της προσπάθειας, και για την ευρύτητα, και την καλή τοποθέτηση και έτσι στο τέλος θα έλθουν όλοι όσων τη συμμετοχή ζητήσαμε. Από το έργο της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου θα είναι ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του έργου, ο κ. Δημόγλου. Από την Αττική Οδό θα υπάρχει εκπροσώπηση, καθώς και από την Εγνατία Οδό. Από το Μέγαρο Μουσικής θα είναι ο κ. Πανδής, ο οποίος είναι ο μάνατζερ του έργου και στην ουσία είναι αυτός που εξαρχής διαχειρίστηκε από τεχνικής πλευράς την υπόθεση του έργου. Ο κ. Αναγνωστόπουλος και εγώ θα τοποθετηθούμε σε εξειδικευμένα θέματα, τα οποία προσπαθούμε να φέρουμε στην Ελλάδα, διότι θα τα χρειαστούν,  ιδιαίτερα οι τεχνικές εταιρείες οι οποίες μετά το 2004 και μετά το τέλος του Γ΄ ΚΠΣ όταν δεν υπάρχουν τόσα πολλά έργα στην Ελλάδα, θα έχουν μεγεθυνθεί μέχρι τότε και θα πρέπει να βγουν στο εξωτερικό. Είναι δηλαδή θέματα που θα τους χρειαστούν όταν θα βγουν στο εξωτερικό και μάλιστα στο άμεσο μέλλον. Έχουμε μηνύματα από τις τεχνικές εταιρείες ότι τους ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα και ίσως προχωρήσουμε και σε κάποια μορφή σεμιναρίων από το Πανεπιστήμιο και ενημέρωσης. Επίσης θα υπάρξει εκπροσώπηση και από στελέχη εταιρειών πληροφορικής.

Εισηγητής θα είναι ο τεχνικός σύμβουλος του έργου «Αττική Οδός», ο οποίος επιβλέπει το έργο εκ μέρους των τραπεζών που χρηματοδότησαν το έργο ώστε να συνεχισθεί η χρηματοδότησή του έργου. Είναι μία ενδιαφέρουσα ενότητα αυτή που αφορά στα έργα πληροφορικής, η οποία σήμερα έχει γίνει ένα κομμάτι της ζωής μας.

 

ΠτΘ: Τι αντίκτυπο θα έχει για τις εταιρείες της Θράκης η ενημέρωση επί του θέματος;

Κ. Α.: Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται στη Θράκη και καλό είναι οι τεχνικές εταιρείες της Θράκης να παρακολουθήσουν για να μπορέσουμε αύριο να είμαστε κοντά στα Βαλκάνια. Όταν θα ανοίξει η αγορά. Είμαστε σε πλεονεκτική θέση από γεωγραφικής πλευράς, αλλά πρέπει να έχουμε και όλες εκείνες τις υποδομές για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πάνε μία ημέρα προς τα εκεί, να ακολουθηθεί δηλαδή μια επιθετική πολιτική. Έχουμε αυτό το πλεονέκτημα και προσπαθούμε να τους εξοπλίσουμε, να τους ερεθίσουμε και προς κατευθύνσεις με τις οποίες η καθημερινή τους δουλειά δεν επιτρέπει να ασχοληθούν.